Jaunumi

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma datiem, iepriekšējā gada pēdējā ceturksnī nodarbināto skaits turpināja augt, gada griezumā palielinoties par 1,3% un sasniedzot 902,2 tūkstošus. Līdz ar to kopumā 2017. gadā nodarbināto skaits palielinājās par 0,2% jeb aptuveni 1,6 tūkstošiem, salīdzinoši ar 2016. gadu.

Lai arī nodarbināto skaita pieaugums joprojām ir salīdzinoši lēns, kopumā tas norāda uz pietiekami dinamisku darba tirgus attīstību, ņemot vērā to, ka darbaspējas vecuma iedzīvotāju skaits 2017. gadā samazinājās par gandrīz 27 tūkstošiem. To apliecina arī salīdzinoši straujais bezdarba samazinājums – bezdarba līmenis 2017. gada 4. ceturksnī noslīdēja līdz 8,1%, kas bija par 1,2 procentpunktiem mazāks rādītājs nekā 2016. gada atbilstošā periodā.

Ja iepriekšējos gados tendences darba tirgū galvenokārt noteica piedāvājuma puses faktori, tad 2017.gadā līdz ar aktivitāšu atjaunošanos būvniecības nozarē, kā arī spēcīgo izaugsmi apstrādes rūpniecībā, arvien lielāks spiediens darba tirgū bija jūtams arī no pieprasījuma puses. Vienlaikus būtiskākais nodarbināto skaita pieaugums 2017. gadā, salīdzinot ar 2016. gadu, bija vērojams komercpakalpojumu sektorā – galvenokārt profesionālos, zinātniskos un tehniskos pakalpojumos (par 6 tūkst.) un IKT pakalpojumos (par 4,5 tūkst.), kā arī tirdzniecībā, kur nodarbināto skaits audzis par vairāk nekā 7 tūkstošiem.

Rūkošo darba roku skaitu joprojām lielā mērā kompensēja iedzīvotāju ekonomiskās aktivitātes pieaugums, kas 2017. gadā palielinājies līdz 68,9% jeb par 0,7 procentpunktiem, salīdzinot ar 2016. gadu. Vienlaikus jāatzīmē, ka gan iedzīvotāju ekonomiskās aktivitātes, gan nodarbinātības rādītāji ir sasnieguši līdz šim vēsturiski augstākās atzīmes - iedzīvotāju līdzdalības līmenis 2017. gadā sasniedza 68,9%, bet nodarbinātības līmenis – 62,9%, kas attiecīgi par 1,7 un 0,9 procentpunktiem pārsniedza pirmskrīzes periodā sasniegtās atzīmes.

Sagaidāms, ka spēcīgs spiediens no pieprasījuma puses darba tirgū saglabāsies arī nākamgad, kas turpinās pozitīvi ietekmēt nodarbinātības dinamiku. Kopumā 2018. gadā nodarbināto skaits varētu palielināties par aptuveni 0,4%, bet bezdarba līmenis noslīdēt zem 8% robežas.  

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Normunds Ozols

EM Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vadītājs