Jaunumi

Piektdien, 2018. gada 23. februārī notika šī gada pirmā Ekonomikas ministrijas Tautsaimniecības padomes (TSP) sēde, kuras laikā pārrunātas TSP un Ekonomikas ministrijas darba prioritātes 2018. gadam.

 

Ievērojot TSP tradīcijas, rotācijas kārtībā šogad TSP vadību pārņem Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) un par TSP priekšsēdētāju ievēlēts Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis.

 

Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens sanāksmē uzsvēra, ka “Ekonomikas ministrijas prioritātes 2018. gadā ir lielākas algas Latvijas tautsaimniecībā strādājošajiem un atbalsts Latvijas rūpniecībai. Šogad prioritāro darbu sarakstā esam iekļāvuši arī mājokļu pieejamības veicināšanu ģimenēm ar bērniem un augsti kvalificētiem speciālistiem, īpaši reģionos. Augsta prioritāte šogad būs elektroenerģijas obligātā iepirkuma sistēmas pilnveidošanai, pastiprinot jomas uzraudzību, nodrošinot nozares darbības caurspīdīgumu un izslēdzot potenciālas krāpniecības iespējas. Šogad esam iecerējuši veikt vēl vairākus pasākumus, kas veicinās Latvijas tautsaimniecības pāreju uz modernas ekonomikas modeli, veicinot finanšu tehnoloģiju un valsts pakalpojumu digitalizāciju un jaunuzņēmumu sadarbību ar universitātēm un korporācijām”.

 

Runājot par padomes un LPS, kā 2018. gadā TSP prezidējošās organizācijas izvirzītajām darba prioritātēm šim gadam padomes priekšsēdētājs G.Kaminskis atzina: “Šodien Tautsaimniecības padomes sēdē pārliecinājos, ka skatāmies ar Ekonomikas ministriju vienā virzienā un Latvijas Pašvaldību savienības izvirzītās prioritātes darbam padomē 2018. gadā sakrīt ar ministrijas darbu plānu. Tās ietver gan uzņēmējiem būtiskos jautājumu blokus, gan arī pašvaldību atbalsta mehānismus biznesam. Svarīgi meklēt risinājumus, kas vērsti uz biznesa vides sakārtošanu un ilgtspējīgu attīstību visā valsts teritorijā.”

 

“LPS ierosinātās tēmas šajā gadā ir arī izglītības mērķu pakārtošana ekonomikas strukturālajām pārmaiņām, ceļu infrastruktūras sasaiste ar uzņēmējdarbības dažādošanu visā valsts teritorijā, vietējo pašvaldību atbalsta paketes nepieciešamība uzņēmēju piesaistīšanai, publiskā atbalsta instrumentu izveide īres dzīvojamā fonda attīstībai, administratīvo šķēršļu samazināšana valsts informācijas sistēmās, enerģētika un energoefektivitāte, būvniecība u.c. Šīs tēmas esmu apspriedis arī ar ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu un ir gandarījums, ka mums ir līdzīgs redzējums,” pauda LPS priekšsēdis G. Kaminskis.

 

Tāpat Ekonomikas ministrijas Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta direktors Jānis Salmiņš sēdes laikā iepazīstināja TSP ar Latvijas tautsaimniecības aktuālajām tendencēm un izaicinājumiem. Ekonomikas izaugsme kļūst straujāka, ko ietekmē gan  apstrādes rūpniecības un būvniecības straujāka attīstība, eksporta un investīciju pieaugums, gan arī privātā un valsts patēriņa palielināšanās. Vienlaikus pastāv vairāki riska faktori, kas var ietekmēt tautsaimniecības izaugsmi, tai skaitā arvien pieaugošā spriedze darba tirgū un plaisa starp darbaspēka produktivitāti un izmaksām. Ekonomikas ministrija prognozē, ka 2018.gadā Latvijas IKP pieaugs par 4,2%. Vienlaikus paredzams, ka bezdarbs 2018. gadā Latvijā samazināsies zem 8%, bet algas valstī pieaugs vidēji par 6,5%.

 

Tautsaimniecības padome ir Ekonomikas ministrijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas izveidota konsultatīva institūcija, kuras darbības mērķis ir veicināt uzņēmējdarbībai labvēlīgas vides politikas veidošanu un īstenošanu Latvijā, kā arī veicināt ilgtspējīgas tautsaimniecības attīstības principu ieviešanu un sekmēt valsts ilgtspējīgas attīstības procesu un sabiedrības līdzdalību tajā.

 

 

 

Elita Rubesa - Voravko

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

Tālrunis 67013193

E-pasts: prese@em.gov.lv

Web: www.em.gov.lv; www.energoefektivakaeka.lv

Seko mums Twitter: @EM_gov_lv

Youtube: http://www.youtube.com/ekonomikasministrija

Facebook: http://www.facebook.com/atbalstsuznemejiem

Flickr: https://www.flickr.com/photos/ekonomikasministrija