Jaunumi

Koka ēku būvniecība pasaulē strauji attīstās, un Latvijai kā vienai no vadošajām kokapstrādes valstīm ir būtiski veicināt šo augstas pievienotās vērtības segmentu Latvijā, kas izmanto vietējo būvmateriālus.

 

Nozarei ir būtiskas izaugsmes iespējas, kāpinot apgrozījumu līdz pat vienam miljardam eiro. Latvijā ir gan profesionāli būvnieki un arhitekti, kuriem ir potenciāls attīstīt koka konstrukciju būvniecību, gan attīstīta koka māju industrija, piemēram, spēcīgs krustām līmētā masīvkoka paneļu (CLT) ražotājs Jelgavā.

 

Koka ēku būvniecībai ir būtiskas priekšrocības, salīdzinot ar tradicionālo būvniecību:

līdz 30% īsāks būvniecības laiks; visas neskaidrības atrisinātas un optimizācija veikta projektēšanas stadijā; tiek izmantots videi draudzīgs un oglekli iekapsulējošs būvmateriāls; 5-6 reizes mazāks svars nekā dzelzsbetonam, tādējādi nepieciešams mazāk kravas transporta vienību piegādēm un nepieciešama mazākas jaudas celšanas tehnika būvlaukumā; tīrs un kluss būvniecības process; augsta uguns un seismiskā noturība.

 

Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens šonedēļ aicināja uz diskusiju būvniecības nozares, būvizstrādājumu ražotāju, pašvaldības, izglītības un zinātnisko institūciju, apdrošinātāju un valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvjus, lai pārrunātu koka ēku būvniecības veicināšanas iespējas Latvijā.

 

Diskusijas dalībnieki atzina, ka koka ēku būvniecību sekmētu kā kopējas izpratnes veicināšana par kokmateriālu priekšrocībām, tā arī labie piemēri, kuru radīšanai svarīgs ir valsts atbalsts, tai skaitā rīkojot publiskos iepirkumus vairākstāvu koka ēku būvniecībai.

 

Pēc diskusijas ekonomikas ministrs A.Ašeradens uzsvēra, ka “2017. gadā jau esam spēruši nozīmīgu soli šajā virzienā līdz ar apstiprinātajām izmaiņām būvnormatīvā, paredzot iespēju būvēt koka ēkas līdz pat sešu stāvu augstumā. Valstij ir jāuzņemas galvenā loma koka ēku popularizēšanā un jārada piemēri, kas uzskatāmi demonstrē dažādās iespējas”.

 

Savukārt, Valmieras domes priekšsēdētājs Jānis Baiks diskusijas laikā pauda, ka koka ēku būvniecības veicināšanai ir nepieciešams valsts atbalsts un Valmiera būtu gatava būt par celmlauzi šajā jomā, īstenojot pirmo koka daudzstāvu ēkas būvniecības projektu Latvijā.

 

Diskusijas fotogalerija.

 

 

 

Evita Urpena

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Tālr: 67013193

E-pasts: Evita.Urpena@em.gov.lv; prese@em.gov.lv

Web: www.em.gov.lv

Seko mums Twitter: @EM_gov_lv

Youtube: http://www.youtube.com/ekonomikasministrija

Facebook: http://www.facebook.com/atbalstsuznemejiem

Flickr: https://www.flickr.com/photos/ekonomikasministrija