Jaunumi

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi 2017. gada decembrī pēc neizlīdzinātiem datiem bija par 2,2% lielāki nekā pirms gada, bet pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem tie pieauga straujāk – par 7,7%. Kopumā 2017. gadā ražošanas apjomi par 8% pārsniedza pagājušā gada rādītāju (pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem).

 

 

2017. gadā pieaugums bija vērojams praktiski visās rūpniecības apakšnozarēs. Lielāko ieguldījumu rūpniecības izaugsmē sastādīja gatavo metālizstrādājumu ražošanas (pieaugums par 14,3%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu) un pārtikas rūpniecības (+4,2%) apjomu pieaugumi. Ievērojamu ieguldījumu izaugsmē deva arī automobiļu un piekabju ražošana (+26,8%), datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošana (+14,2%), kā arī nemetālisko minerālu ražošana (+11,1%). Mērenāk pieauga lielākās apstrādes rūpniecības apakšnozares – kokapstrādes apjomi (+2,1%). Savukārt neliels samazinājums pērn bija vērojams vienīgi papīra un to izstrādājumu ražošanas apjomiem (-0,3%).

 

2017. gadā apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās pieauga nedaudz straujāk nekā izlaides apjomi – par 9,5%. Vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi pieauga par 7,1%, savukārt straujāk auga eksportētajās produkcijas apjomi – par 11,3%.

 

Ekonomikas ministrija prognozē, ka 2018. gadā apstrādes rūpniecībā turpināsies stabila izaugsme, ko noteiks gan uzņēmēju spēja palielināt konkurētspēju, gan pieprasījuma dinamika lielākajos eksporta tirgos – ES un NVS valstīs.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Edmunds Gergelevičs

EM Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta vecākais eksperts