Jaunumi

Apstiprinot Valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2021. gadam, valdība lēma pilnveidot arī patentmaksas režīmu un noteikt vienotu patentmaksas apmēru, atteikties no pārāk detalizēta saimnieciskās darbības veidu sadalījuma, vienkāršot patentmaksu samaksu un piemērot samazinātās patentmaksas režīmu arī personām ar I un II grupas invaliditāti.

                                   

2017. gada 28.jūlijā Saeimā pieņemti grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, kas precizē patentmaksas apmēru, kā arī personu loku, kam piemēro samazināto patentmaksu.

 

Ministru kabineta 2018. gada 16. janvāra sēdē valdība atbalstīja Ekonomikas ministrijas izstrādāto MK noteikumu projektu "Kārtība, kādā piemērojama patentmaksa un tās apmēri fiziskās personas saimnieciskajai darbībai noteiktā profesijā".                     

MK noteikumos noteikts vienots patentmaksas apmērs Rīgā 100 EUR/mēn, ārpus Rīgas - 50 EUR/mēn; pašreiz patentmaksas apmērs noteikts amplitūdā no 43 - 100 EUR atkarībā no sadalījuma pa reģioniem un profesijām.

 

Tāpat līdz ar jauniem MK noteikumiem apstiprināts jauns konsolidēts saraksts ar amatiem un profesijām, par kuriem var maksāt patentmaksu vai samazinātu patentmaksu.

 

Atgādinām, ka patentmaksas nodokļa režīmu var piemērot fiziskās personas saimnieciskās darbības veicēji, kuru ieņēmumi nepārsniedz 15 000 EUR gadā, kuri nenodarbina citas personas un kuri veic saimniecisko darbību šādās jomās:

1) ādas un tekstilizstrādājumu amatniecība;

2) apģērbu un apavu izgatavošana un labošana, pulksteņu un slēdzeņu labošana, kā arī citi sadzīves pakalpojumi;

3) amatniecības izstrādājumu izgatavošana;

4) floristika;

5) fotografēšanas, videoieraksta un audioieraksta pakalpojumi;

6) skaistumkopšanas pakalpojumi;

7) privātie mājsaimniecības pakalpojumi;

8) mājas aprūpes pakalpojumi.

 

Vienlaikus vienkāršota patentmaksas administrēšanas un samaksas kārtība, tajā skaitā, noteikts īsāks patentmaksas un samazinātās patentmaksas pieteikšanās un izskatīšanas termiņš - 5 darba dienas. Turpmāk Valsts ieņēmumu dienests (VID) piecu darbdienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas izvērtēs iesniegumu un reģistrēs patentmaksas maksātāju. Ja tiks pieņemts lēmumu par atteikumu reģistrēt fizisko personu kā patentmaksas maksātāju vai samazinātās patentmaksas maksātāju, tad VID vienas darbadienas laikā informēs patentmaksas un samazinātās patentmaksas maksātājus, nosūtot lēmumu uz personas iesniegumā norādīto e-pasta vai pasta adresi, vai VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā. Patentmaksas maksātājs vai samazinātās patentmaksas maksātājs būs tiesīgs veikt saimniecisko darbību, par kuru maksā patentmaksu vai samazināto patentmaksu, ievērojot normatīvo aktu prasības ar attiecīgā ieraksta izdarīšanas datumu nodokļu maksātāju reģistrā.

 

Atbilstoši likumam “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, samazinātā patentmaksa ir 17 EUR gadā vai deviņi EUR pusgadā. Samazināto patentmaksu nepiemēros fotografēšanas, videoieraksta un audioieraksta pakalpojumiem, kā arī skaistumkopšanas pakalpojumiem. Darba tirgus analīze liecina, ka šajās profesijās ir liels skaits strādājošo, turklāt vidējā izpeļņa ir lielāka nekā citās patentmaksu profesijās, līdz ar to nav pamata šīm grupām piemērot samazināto patentmaksu.

 

Detalizēti ar MK noteikumu projektu "Kārtība, kādā piemērojama patentmaksa un tās apmēri fiziskās personas saimnieciskajai darbībai noteiktā profesijā" var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

 

 

Evita Urpena

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Tālr: 67013193

E-pasts: Evita.Urpena@em.gov.lv; prese@em.gov.lv

Web: www.em.gov.lv

Seko mums Twitter: @EM_gov_lv

Youtube: http://www.youtube.com/ekonomikasministrija

Facebook: http://www.facebook.com/atbalstsuznemejiem