Jaunumi

Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) un Ekonomikas ministrijas apkopotā informācija liecina, ka Eiropas Savienības (ES) fondu programmā nodarbināto apmācībām uzņēmējdarbības sektorā nodrošināta kvalifikācijas paaugstināšana vairāk kā 4000 darbinieku, un projektu īstenotājiem kopumā līdz šim izmaksāti jau 76% no plānotā finansējuma apjoma, ko paredzēts investēt līdz 2018.gada beigām.

 

“Gada nogalē, atskatoties uz paveikto uzņēmēju nodarbināto apmācību programmā, secinājumi ir motivējoši – kopš programmas 1.kārtas atvēršanas nozaru asociācijas ir darbojušās ļoti aktīvi, organizējot apmācības un tādējādi nodrošinot šo ES fondu investīciju pārvēršanu reālā ieguldījumā Latvijas uzņēmējdarbības vides stiprināšanā. Bet asociācijām arī turpmāk būs intensīvi jādarbojas – vispirms, lai nodrošinātu apmācības par to nu jau nelielo finansējuma daļu, kas vēl atlikusi no avansā saņemtā apjoma, kā arī lai tikpat veiksmīgi kā šogad apmācību organizēšana un mūsu kopējā plāna izpilde noritētu arī 2018. gadā,” uzsver CFLA direktore Anita Krūmiņa. 

 

Līdzīgi kā citās ES fondu programmās, kas paredzētas uzņēmējdarbības vides stiprināšanai, arī apmācību programmas ietvaros tiek organizēta konsultatīvā padome, kur tiekas visas programmas ieviešanā iesaistītās puses: ES fondu finansējuma saņēmēji – uzņēmēju nozaru asociācijas, CFLA pārstāvji, kas nodrošina programmas administrēšanu, un Ekonomikas ministrija, kas ir atbildīgā par nozari un programmas ieviešanas nosacījumiem. Padomes sanāksmes laikā, kas notika 21.decembrī, tika pārrunāti sasniegtie rezultāti un iezīmēti turpmākā perioda plāni.

 

CFLA Uzņēmējdarbības un inovāciju departamenta direktore Marina Vorobjova-Vaišļa nozaru asociāciju pārstāvjus iepazīstināja ar aktualitātēm projektu ieviešanas uzraudzībā, uzsverot finansējuma saņēmēju misiju projektu ieviešanā: “Viens no pamata kritērijiem, ieviešot projektus, ir mērķtiecīguma un lietderības princips. Tādēļ finansējuma saņēmējiem pastāvīgi jāveltī pietiekama uzmanība projekta mērķa grupas kontrolei, kā arī finansējuma aprites organizēšanai. Nodrošinot precīzu un korektu pārraudzību projekta ietvaros, noteikti veidojas arī veiksmīga sadarbība ar CFLA un citām institūcijām, kas veic papildu kontroli.”  

 

ES fondu programmā Atbalsts nodarbināto apmācībām pirmās kārtas projektu īstenošana tika uzsākta 2016. gada pavasarī. Projektus īsteno uzņēmēju nozaru asociācijas, organizējot dažāda veida apmācības sīkajiem un mazajiem komersantiem. Projektos paredzētajās aktivitātēs līdz šim iesaistījušies 259 komersanti, bet apmācīto darbinieku kopējais skaits ir 4080. Kā norāda Ekonomikas ministrija, programmas pirmās kārtas ietvaros sasniedzamā uzraudzības rādītāja sasniegšanai riski nav novērojami. Tomēr, lai nodrošinātu veiksmīgu visas iecerētās programmas lietderīgu un mērķtiecīgu ieviešanu, nākamās kārtas nosacījumos plānotas izmaiņas.  Ierosinājumus programmas 2.kārtas nosacījumiem ministrija plāno nodot sabiedriskajai apspriešanai 2018. gada sākumā.   

 

Nozaru asociāciju saraksts, kuras īsteno ES fondu projektus nodarbināto apmācībām, pieejams šeit.

 

 

 

Informāciju sagatavoja:

Daiga Reihmane,

Centrālās finanšu un līgumu aģentūras

sabiedrisko attiecību vadītāja

tālr. 26820413, 26553175, daiga.reihmane@cfla.gov.lv

www.cfla.gov.lv